Karola Okrasę nie trzeba przedstawiać, znany jest smakoszom polskiej kuchni, ale potraktowanej w nowatorski sposób. Propagator rodzimych potraw postanowił tym odkryć bieszczadzkie smaki. Gotował na terenie Nadleśnictwa Baligród, po którym oprowadzali go najbardziej znani leśnicy w Polsce, czyli Kazimierz Nóżka i Marcin Scelina. Nie była to pierwsza przygoda Karola Okrasy z Bieszczadami, ale kucharz nigdy nie bywał w okolicy Baligrodu. Był zachwycony pięknem tego terenu, ale nie ma się co dziwić, gdyż przebywał w rejonie Rabskiej Doliny i Bobrowego Jeziorka.
Na potrzeby programu gotował stolniki, czyli gołąbki z tartymi ziemniakami oraz pierogi z kaszą gryczaną. Oczywiście do tych potraw dorzucił swoje trzy grosze, łamiąc tradycyjne przepisy. Kazimierz Nóżka wyposażył go w śmietanę z Bukowca i pesto z czosnku niedźwiedziego. Zrealizowany odcinek można już oglądać na TVP VOD pod tytułem „Talerz bieszczadzkiego leśnika”.
Kolejny ma być pokazany 22 września br. na TVP 1. Widzowie będą mogli zobaczyć jak robi się grzankę z serem i jeżynami, zupę, sos salsę, zupę gulaszową z gęsiną i pstrąga z ogniska z sosem grzybowym.
– Jak jestem wybredny do jedzenia, to mi smakowało – chwali Marcin Scelina. – Ma chłop dryg do gotowania.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?