Spis treści
- Turystyka kulinarna w Polsce. Gdzie pojechać, by skosztować najlepszych potraw?
- Najlepsze restauracje w Polsce. Eksperci Michelin wskazali aż 77 lokali!
- 5 najlepszych restauracje w Polsce. Menu, adresy, ceny
- Pierwsza restauracja w Polsce z Zieloną Gwiazdką Michelin
- Najlepsze restauracje w Polsce na każdą kieszeń. Gdzie zjesz pysznie i niedrogo?
- Rekomendacje Michelin. Te miejsca w Polsce powinien odwiedzić każdy smakosz
- Czym jest przewodnik Michelin?
- Co oznaczają gwiazdki Michelin i kto je przyznaje?
Turystyka kulinarna w Polsce. Gdzie pojechać, by skosztować najlepszych potraw?
Kochasz podróżować i jesteś smakoszem? To naturalne połączenie – podróże pozwalają nam próbować nowych potraw z różnych zakątków Polski, Europy i całego świata. Nic dziwnego, że turystyka kulinarna zawsze cieszy się dużą popularnością. Sam wybrałem się niedawno do Wilna, by zobaczyć, co oferują tamtejsze restauracje.
![Eleganckie danie, podane w krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/51/bd/661fb2cf94f64_p.jpg?1713353548)
Turystyka kulinarna w Polsce jest już nieźle rozwinięta. W naszym kraju nie brakuje ciekawych, rodzinnych restauracji, zajazdów, czy karczm, często działających w zabytkowych obiektach, które warto odwiedzić, by poznać lokalne smaki i specjalności. Jeśli chodzi o trunki, sporo u nas winnic, browarów i gorzelni, które chętnie przyjmują gości, podążających szlakami tzw. turystyki winnej oraz turystyki piwnej.
Przygodę z turystyką kulinarną najlepiej zacząć od tego, co ma najlepszego do zaoferowania. Które restauracje w Polsce są najlepsze? Które lokale zachwycają nawet największych smakoszy? Gusta są subiektywne, ale jest jedno kryterium, który obiektywnie wyróżnia najbardziej godne uwagi restauracje: gwiazdki Michelin, nazywane czasem „kulinarnymi Oscarami”.
Dlatego dziś zapraszam cię do przewodnika po najlepszych w Polsce restauracjach z gwiazdkami Michelin, które musisz odwiedzić, by poczuć najlepsze smaki w całym kraju.
Najlepsze restauracje w Polsce. Eksperci Michelin wskazali aż 77 lokali!
Najnowsze wydanie kulinarnego przewodnika Michelin po Polsce – Michelin Guide Poland 2024 – wymienia łącznie aż 77 restauracji z całego kraju, które spodobały się ekspertom renomowanego wydawnictwa.
6 restauracji zdobyło gwiazdki Michelin, w tym jeden lokal aż dwie: Bottiglieria 1881 w Krakowie (udało się utrzymać wynik z zeszłego roku). Na liście po raz pierwszy pojawiły się restauracje z Pomorza:
– Tegoroczny Przewodnik znacznie się rozszerzył, co odzwierciedla szybko rozwijającą się polską scenę gastronomiczną i ogromny talent tutejszych szefów kuchni – mówi Gwendal Poullennec, dyrektor międzynarodowy Przewodników MICHELIN. – Szczególnie cieszę się, że słynący z anonimowości Inspektorzy MICHELIN znaleźli w pięknym Pomorskiem tak wiele wspaniałych restauracji, które w tym roku po raz pierwszy dołączyły do Przewodnika – dodaje.
Ponadto w nowym przewodniku Michelin po polskich restauracjach kolejne 16 lokali wyróżniono symbolem Bib Gourmand, który oznacza korzystny stosunek jakości do ceny. Jedna restauracja zdobyła Zieloną Gwiazdkę za dbałość o środowisko. Dalsze 54 lokale dostało rekomendacje.
Wszystkie polecane przez ekspertów Michelin restauracje znajdują się w 8 polskich miastach i to do nich powinieneś się udać, by poczuć najlepsze smaki, jakie ma do zaoferowania rodzima scena kulinarna. Pod względem liczbowym, wyróżnione w przewodniku Michelin lokale rozkładają się następująco:
- 20 restauracji w Warszawie
- 23 restauracje w Krakowie
- 15 restauracji w Poznaniu
- 11 restauracji w Gdańsku
- 5 restauracji w Sopocie
- 2 restauracje w Gdyni
- 1 restauracja w Kościelisku
- 1 restauracja w Ciekocinku
Czym wyróżniają się polskie restauracje, które otrzymały gwiazdki Michelin? Co oferują w menu i jakie mają ceny? Sprawdź poniżej w krótkim przewodniku po najlepszych restauracjach w Polsce.
5 najlepszych restauracje w Polsce. Menu, adresy, ceny
Bottiglieria 1881 w Krakowie
Bottiglieria 1881, w której szefem kuchni jest Przemysław Klima, specjalizuje się przede wszystkim w kuchni polskiej. Goście mogą zająć stoliki w ponad stuletniej piwnicy lub naprzeciwko, z widokiem na otwartą kuchnię, w której uwijają się kucharze. Eksperci Michelin zwrócili uwagę, że choć nazwy potraw w karcie są proste, to same potrawy cechuje wyszukanie i elegancja podania.
Restauracja została doceniona dwukrotnie w przewodniku Michelin. Pierwszą gwiazdkę otrzymała w 2020 r., a drugą w 2023 r., stając się pierwszym w Polsce lokalem, który zdobył aż dwie gwiazdki Michelin.
– Bardzo się cieszymy, że możemy ogłosić pierwszą w Polsce restaurację z dwiema Gwiazdkami Michelin – powiedział Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodników Michelin, cytowany przez Annę Daniluk, ekspertkę kulinarnego portalu Strona Kuchni.
Ceny: obecnie dostępne są dwa warianty menu i specjalności. „Pełne doświadczenie” kosztuje 790 zł, „Zapoznanie” 750 zł, wśród specjalności są np. ostrygi Gillardeau nr 4 w cenie 29 zł za sztukę i kawior Antonius w cenie 420 zł za 30 g.
Menu restauracji Bottiglieria 1881 jest dostępne online.
Adres restauracji Bottiglieria 1881 w Krakowie:
Restauracja Nuta w Warszawie
Szefem kuchni w Nucie jest Andrea Camastra, Włoch z Apulii, odpowiedzialny za wcześniejszy sukces lokalu Senses, który także został wyróżniony gwiazdką Michelin, ale upadł w czasie pandemii COVID-19. Camastra łączy po mistrzowsku smaki i unikalne cechy kuchni włoskiej, polskiej i azjatyckiej.
Połączenia bywają bardzo ciekawe. Wśród specjalności Nuty znajdują się np.: dziki halibut bałtycki ze szparagami i zrazy wołowe, puree z czerwoną kapustą i brioche na parze.
Ceny: obecnie dostępnych jest 5 różnych menu w cenach od 300 do 700 zł. Menu restauracji Nuta możecie sprawdzić online.
Adres restauracji Nuta w Warszawie:
Restauracja Rozbrat 20 w Warszawie
Ta restauracja dołączyła do grona wyróżnionych w przewodniku Michelin warszawskich lokali w 2024 r. Szefem kuchni i właścicielem lokalu jest Bartosz Szymczak, który rozwinął Rozbrat błyskawicznie. Specjalizuje się w uważnym łączeniu smaków. Inspektorzy Michelin docenili najwyższą jakość produktów, stosowanych w tutejszej kuchni.
Ceny: menu degustacyjne z 6 dań kosztuje 349 zł, selekcja win dodatkowe 269 zł, dania główne z menu a la carte kosztują od 85 do 159 zł. Aktualne menu jest dostępne online.
Adres restauracji Rozbrat 20 w Warszawie:
Restauracja Muga w Poznaniu
Muga działa od 2014 r. i jako pierwsza poznańska restauracja trafiła do przewodnika Michelin w 2023 r. Szefem kuchni jest tu Artur Skotarczyk, który dba zarówno o umiejętne łączenie smaków, jak i estetykę podania potraw. Wśród specjalności znajdziecie m.in. turbota z cukinią langustynką i wodorostami dulse, perliczkę z brzoskwinią i marchwią. Jest też czym popić – lokal specjalizuje się także w winach, które można zamówić do posiłku lub po prostu kupić i wziąć do domu.
Ceny: dostępne obecnie menu Reserva kosztuje 495 zł, wariant wegetariański 390 zł, są też warianty Gran Reserva. Całe menu restauracji Muga jest dostępne online.
Adres restauracji Muga w Poznaniu:
Restauracja ARCO by Paco Pérez w Gdańsku
Szef kuchni Antonio Arcieri łączy smaki polskie i hiszpańskie. Wnętrze jest eleganckie, a goście mogą cieszyć oczy pięknym widokiem na miasto.
Ceny: dostępnych jest kilka menu w różnych cenach, najtańsze jest wegetariańskie (495 zł), najdroższe „De rerum natura”, złożone z 25 doświadczeń (795 zł). Menu restauracji ARCO możesz sprawdzić online.
Adres restauracji ARCO by Paco Pérez w Gdańsku:
Restauracja Giewont w Kościelisku
Szefem kuchni jest tu Przemysław Sieradzki, który specjalizuje się w łączeniu smaków polskich i francuskich. Inspektorzy Michelin zwrócili też uwagę na niesamowity widok na Tatry, jaki rozciąga się z okien restauracji.
Ceny: ceny zamykają się w kwocie 400 zł za sezonowe menu degustacyjne (wariant rozbudowany kosztuje 650 zł). Opcja wegańska jest dostępna za 335 zł, dobór win za 279 zł. Aktualne menu jest dostępne na oficjalnej stronie internetowej restauracji Giewont.
Adres restauracji Giewont w Kościelisku:
Pierwsza restauracja w Polsce z Zieloną Gwiazdką Michelin
W przewodniku Michelin przyznawane są też Zielona Gwiazdki dla lokali stawiających na ekologię i redukcję swego wpływu na środowisko. W 2024 r. po raz pierwszy w historii także gwiazdkę otrzymał polski lokal – restauracja Eliksir w Gdańsku. Inspektorzy Michelin docenili np. metodę redukcji odpadów przez ponowne wykorzystanie oleju jako paliwa albo używanie skórek zużytych cytrusów do produkcji syropów.
Restauracja Eliksir w Gdańsku na mapie:
Najlepsze restauracje w Polsce na każdą kieszeń. Gdzie zjesz pysznie i niedrogo?
5 najlepszych polskich restauracji zachwyca daniami, atmosferą i obsługą, ale dla wielu osób mogą wydać się zbyt drogie. Na szczęście przewodnik Michelin wskazuje także lokale warte uwagi ze względu na bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Restauracje takie oznaczane są symbolem Bib Gourmand.
W Polsce restauracje z symbolem Bib Gourmand od Michelina znajdziecie w 6 miejscowościach:
Warszawa
- alewino (kuchnia polska)
- Koneser Grill (steki)
- Kieliszki na Próżnej (pyszne wina obiadowe)
- Le Braci (kuchnia włoska)
- Kontakt – kuchnia śródziemnomorska
- Ceviche Bar – smaki Ameryki Południowej
Kraków
- MOLAM (kuchnia tajska)
- Folga – kuchnie świata
Poznań
- Fromażeria (sery)
- TU.RESTAURANT (dania z całej Europy)
- SPOT – wędzonka i znakomite wina
Gdańsk
- Treinta y Tres – kuchnia hiszpańska
- Hewelke – kuchnia azjatycka
Sopot
- 1911 Restaurant – kuchnia prosta i bardzo smaczna
- Vinissimo – świeże potrawy, świetny dobór win
Ciekocinko
- Luneta & Lorneta Bistro Club – oferuje luksus za niewielką cenę
Rekomendacje Michelin. Te miejsca w Polsce powinien odwiedzić każdy smakosz
Eksperci Michelin wyróżnili jeszcze 54 polskie lokale. Nie mają one gwiazdek ani symbolu Bib Gourmet, ale i tak zdobyły uznanie znawców. Warto sprawdzić, czy któreś z tych miejsc nie znajduje się na trasie twojej najbliższej weekendowej wycieczki, i właśnie tam zaplanować obiad.
Poniżej pełna lista lokali rekomendowanych w przewodniku Michelin:
Warszawa
- Bez Gwiazdek
- Butchery & Wine
- Dyletanci
- elixir by Dom Wódki
- Epoka
- Europejski Grill
- hub.praga
- Muzealna
- Nolita
- Noriko Omakase
- The Farm
- Tuna
Kraków
- Albertina
- Amarylis
- Artesse
- Copernicus
- Farina
- Filipa 18
- Fiorentina
- Hana Sushi
- Karakter
- Kogel Mogel
- NOTA_RESTO by Tomasz Leśniak
- Pod Nosem
- Pod Różą
- Szara
- ZaKładka
- Zazie
- Kropka.
- Mazi
- Nami Beef and Reef
Gdańsk
- Fino
- Mercato
- Niesztuka
- Piwna47
- Ritz
- True
- Tygle
Gdynia
- Butchery & Wine
- Oberża 86
Sopot
- Café Xander
- Fisherman
- L’Entre Villes
Poznań
- 62 Bar & Restaurant
- A nóż widelec
- Cucina
- Delicja
- Marino Bistrot
- NOOKS
- Papavero
- PASODOBRE
- Port Sołacz
- The Time
- Zen On
Opisy wszystkich lokali w języku angielskim są dostępne na oficjalnej stronie przewodnika Michelin.
Możesz też ściągnąć oficjalną aplikację przewodnika Michelin na telefon, by planować kulinarne podróże po Polsce, Europie i świecie. Aplikacja jest dostępna w sklepach App Store oraz Google Play.
Czym jest przewodnik Michelin?
Nazwa Michelin może ci się kojarzyć z oponami i bardzo słusznie. Andre Michelin to francuski wynalazca wymiennych opon samochodowych i rowerowych. Oprócz imperium motoryzacyjnego, Michelin stworzył też chyba najbardziej dziś znaną serię przewodników turystycznych po Francji i Europie, początkowo zresztą głównie na użytek kierowców, pionierów turystyki samochodowej.
Wydawnictwo Michelin działa od 1900 r. Wydawane są dwie serie przewodników: czerwone, skupione na gastronomii, opisujące najlepsze restauracje i hotele, oraz zielone, typowo turystyczne, z opisami miast, regionów i krajów. Obie serie zaczęły się od Francji, dziś obejmują całą Europę i niektóre kraje pozaeuropejskie.
W Polsce także wydawane są przewodniki na licencji Michelin. Serie „Zielony Przewodnik”, „Udany weekend” i „Udane wakacje” powstają pod egidą wydawnictwa Bezdroża.
Co oznaczają gwiazdki Michelin i kto je przyznaje?
W przewodnikach Michelin obowiązuje skala oceniania wszystkich atrakcji, hoteli i lokali. W przypadku restauracji do oceny służą słynne dziś gwiazdki Michelin, uznawane wśród smakoszy i szefów kuchni za „kulinarne Oscary”. Pierwszą gwiazdkę przyznano w 1926 r., od 1931 r. obowiązuje system maksymalnie 3 gwiazdki, jakie może zdobyć restauracja. Co oznaczają poszczególne gwiazdki?
- 1 gwiazdka – lokal wyróżniający się w swojej kategorii, godny uwagi.
- 2 gwiazdki – znakomity lokal, który warto odwiedzić.
- 3 gwiazdki – restauracja tak dobra, że warto wybrać się na wycieczkę specjalnie po to, by w niej zjeść.
W jaki sposób oceniane są lokale? Anonimowi inspektorzy Michelin po prostu odwiedzają wybraną restaurację i próbują jedzenia. Oceniają smak i sposób podania, a także wystrój, atmosferę i poziom obsługi. Gwiazdki przyznawane są za smak, pozostałe aspekty działania restauracji ocenia się przy użyciu innych symboli – skrzyżowanych sztućców (od 1 do 5).
Przyznanie gwiazdki i wpisanie restauracji do przewodnika Michelin jest darmowe, ale eksperci zastrzegają sobie prawo do niezapowiedzianej wizytacji lokalu w przeciągu 18 miesięcy, by sprawdzić, czy utrzymał poziom. Jeśli nie, gwiazdki są odbierane. Dlatego każde wydanie przewodnika Michelin różni się od poprzedniego – jedne lokale zdobywają gwiazdki, a inne je tracą.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Podróży codziennie. Obserwuj Stronę Podróży!
Źródła: Przewodnik Michelin, Polska Organizacja Turystyczna, Strona Kuchni
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?