MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
1. Przygotuj filety z 6 surowych tuszek śledzia (powinny być...
fot. yatomo/123RF

Ryba na Wigilię w zdrowym i nietuzinkowym wydaniu. Te przepisy zaskoczą wszystkich i sprawią, że będziesz przyrządzać je co roku na Święta

Delikatny świeży śledź marynowany z ziołami

1. Przygotuj filety z 6 surowych tuszek śledzia (powinny być błyszczące, srebrne i mięsiste), umytych, osuszonych, pokrój je na mniejsze kawałki i oprósz solą.
2. Dodaj do 750 ml wrzątku po 250 ml wytrawnego białego wina i białego octu 10 proc., łyżkę cukru, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 25 ziaren czarnego pieprzu, po 5 ziaren ziela angielskiego i goździków oraz 2 liście laurowe, a po zagotowaniu wrzuć plastry cebuli i podgrzewaj 5 min.
3. Ułóż w naczyniu śledzie, zalej osączoną wrzącą zalewą, naczynie zamknij, schłodź i odstaw pod do lodówki na min. dobę.
4. Podawaj śledzie z posiekanym świeżym szczypiorkiem i koperkiem.

Zobacz również

Czy jesteś dobrze przygotowany do egzaminu ósmoklasisty z matematyki? Rozwiąż quiz

Czy jesteś dobrze przygotowany do egzaminu ósmoklasisty z matematyki? Rozwiąż quiz

Harcerze ZHP wyruszyli na Monte Cassino. Wśród nich jest syn żołnierza Armii Andersa

Harcerze ZHP wyruszyli na Monte Cassino. Wśród nich jest syn żołnierza Armii Andersa

Polecamy

Zjadłeś i boisz się, że się zatrujesz? Oto cała prawda o szypułkach truskawek

Zjadłeś i boisz się, że się zatrujesz? Oto cała prawda o szypułkach truskawek

Ekspresowy tantanmen ramen w 20 minut. Migiem zrobisz to japońskie danie

Ekspresowy tantanmen ramen w 20 minut. Migiem zrobisz to japońskie danie

Konfiskata samochodu. Przepisy mają się zmienić, ale już są zastrzeżenia do zmian

Konfiskata samochodu. Przepisy mają się zmienić, ale już są zastrzeżenia do zmian