Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Staropolski żurek z prawdziwkami okazał się najlepszy. Ugotowały go gospodynie z Nagórzan

Dorota Mękarska
Dorota Mękarska
Podczas dożynek w Bukowsku, które miały miejsce w ostatnią niedzielę, rozstrzygnięto konkurs kulinarny „Bitwa Regionów”, w którym udział wzięło 16 kół z terenu powiatu sanockiego. Celem konkursu był wybór najsmaczniejszej potrawy promującej nasz region.

W jury konkursu zasiedli: Andrzej Betlej (przewodniczący), Dariusz Szul (zastępca przewodniczącego), Agnieszka Kluz-Wanat (członek) oraz Gabriela Bałut (członek). Wybór potraw nie był łatwy, ale ostatecznie jury przyznało następujące miejsca:

• I miejsce: KGW w Nagórzanach „Nagórzanki” za „Staropolski żurek na zakwasie z prawdziwkami”;
• II miejsce: KGW w Załużu za potrawę „Bigos Soplicy”;
• III miejsce: KGW w Nowotańcu za potrawę „Gołąbki z hreczki z grzybami w sosie grzybowym”.

Wszystkie koła biorące udział w konkursie otrzymały nagrody finansowe i rzeczowe, w tym m.in. bony w wysokości 500 zł ufundowane przez powiat sanocki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na solina.naszemiasto.pl Nasze Miasto