- Rok temu o tej porze byłem na dworcu PKP w Przemyślu, a dzisiaj jestem w Turcji po trzęsieniu ziemi - opowiada Maciej Łabuński, właściciel restauracji Bosko Restauracja & Deli w Przemyślu, szef kuchni w tym lokalu.
Przez wiele miesięcy, również we współpracy z World Central Kitchen, żywił uchodźców wojennych z Ukrainy, którzy docierali do Przemyśla. Teraz pojechał do Turcji pomagać ofiarom trzęsienia ziemi. Zajmuje się tym, co najważniejsze. Gotuje jedzenie.
- Jestem w Elbistanie to miejscowość w epicentrum trzęsienia ziemi. Miasto wygląda jak po wojnie - bezpośrednio z miejsca tragedii relacjonuje specjalnie dla portalu nowiny24.pl pan Maciej.
Ideą pomocy kucharzy WCK jest, w miarę możliwości, gotowanie świeżych potraw oraz takich, do których są przyzwyczajeni mieszkańcy danego regionu.
- Staramy się gotować jedzenie zbliżone do tego, co jedzą Turcy. Nie używamy wieprzowiny ani alkoholu do gotowania. Ryż, fasola, jagnięcina, wołowina, dużo świeżych warzyw. Wszystko ostro doprawione - opowiada nam pan Maciej.
Razem z Łukaszem Druzgałą, szefem kuchni z Przemyśla i Wendy, szefową kuchni z Nowego Jorku, zarządzają kuchnią, budują zespół. Trzecią osobą z Przemyśla jest Damian Soból, który jest głównym budowniczym kuchni.
- Gotujemy różnie czasem 1,5 tys., niekiedy 5 tys., a czasem nawet 10 tys. posiłków dziennie - mówi pan Maciej.
World Central Kitchen to światowa organizacja kucharzy, założona przez Jose Andres. Jej ideą jej pomoc poprzez przygotowywanie świeżego jedzenia, w miejscach katastrof humanitarnych, spowodowanych przez naturalne kataklizmy i wojny.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?